-
מהו טיפול משפחתי?
טיפול משפחתי מתמקד במערכת היחסים בתוך המשפחה והשפעתה על כל בן משפחה. הטיפול עוסק בנושאים כגון: תקשורת בין בני המשפחה, יחסים ואירועים לא פתורים, יחסים בין אחים, יחסים בין הורים לילדים וכדומה. מטרת הטיפול המשפחתי היא לסייע לבני המשפחה בהבנת דינמיקת היחסים במשפחה ולסייע לחברי המשפחה לתפקד בצורה טובה ותומכת עבור חבריה.
-
אנחנו זוג כבר שנים רבות, איך טיפול זוגי יכול לעזור לנו?
במערכות יחסים ארוכות, בני הזוג מתמודדים עם קשיים מסוגים שונים: איבוד התשוקה המינית,כעסים מצטברים ושחיקה, הקן המתרוקן, שיעמום ביחסים וריקנות. הטיפול הזוגי מציע אפשרות ליצירת שינוי ביחסים דרך בחינת הצרכים והרצונות של כל אחד מבני הזוג ויצירת התחדשות ביחסים.
-
האם אפשר להתחיל בטיפול זוגי כשאחד מבני הזוג מתנגד?
התנגדות לטיפול זוגי יכולה לנבוע מסיבות שונות: קושי להודות בבעיה, קושי להיחשף בפני אדם זר בנושאים אינטימיים וטעונים לבני הזוג, התנגדות כחלק מקונפליקט היחסים.
פעמים רבות כאשר אחד מבני הזוג פונה לטיפול הממוקד ביחסים הזוגיים, הוא מתחיל לצור תהליך של שינוי ביחסים. התהליך מתחיל עקב השינוי שהוא עובר והמודעות שלו לחלקו ביחסים.
שינוי זה מאפשר פעמים רבות לבן הזוג האחר להצטרף לטיפול מתוך סקרנות וההבנה שטיפול זוגי יכול לסייע לבני הזוג. -
חושבים להתגרש? האם יש טעם לטיפול זוגי?
זוגות החושבים על פרידה או גירושין, חווים קשיים רבים ויחסים טעונים, הטיפול הזוגי מאפשר מרחב התבוננות על ההחלטה, הבנת הסיבות והדינמיקה שהובילו להחלטה ובחינת השאלה האם גרושין הוא הפתרון הנכון עבור בני הזוג.
לגבי זוגות שהחליטו להתגרש והחלו בתהליכי פרידה, טיפול זוגי מסייע במזעור נזקים ובהתמקדות בטובת הילדים. -
האם אפשר לשקם יחסים זוגיים לאחר בגידה?
בגידה מהווה משבר אמון גדול במערכת יחסים. יחד עם זאת, המשבר מהווה גם הזדמנות להבנת הכשלים שחווים בני הזוג במערכת היחסים. בעזרת הטיפול הזוגי, ניתנת האפשרות לתיקון והתחדשות היחסים. זוגות רבים שיקמו את הזוגיות שלהם לאחר בגידה ומשבר אמון.
-
מהו טיפול זוגי?
רוב מערכות היחסים הזוגיות שלנו מתחילות על רקע של משיכה, תחומי עניין משותפים, אהבה רומנטית והתלהבות. למרות התחלה מבטיחה זו, רבים מאתנו חווים במערכות היחסים הזוגיות קשיים, מאבקי כוח, מריבות, התמודדות עם משברים, בגידות, קשים בתקשורת, פערים מיניים, שחיקה, קונפליקטים סביב דפוסי הורות שונים ועוד. קשיים אלו משפיעים על בריאותנו, רמת התפקוד והרווחה הנפשית שלנו.
פעמים רבות אנו מנסים לפתור את הבעיות ביחסים שלנו בעצמנו, באמצעות עצות מחברים טובים או משפחה. לעיתים אנו מצליחים להגיע לפתרונות זמניים עד למשבר הבא שמגיע בעוצמה וברמת תסכול גבוהים יותר.
רבים מקשיים אלו נוצרים בעקבות דינמיקה זוגית וציפיות הדדיות הקשורים לגורמים מודעים ולא מודעים ביחסים. הטיפול הזוגי מתמקד ביחסים הזוגיים במטרה לשפר ולשנות את דינמיקת היחסים.
במסגרת טיפול זוגי, בני הזוג יכולים, ללמוד יותר על האופן בו הם מנהלים את מערכת היחסים שלהם, להיות מודעים לקשר ולהשפעה של מערכות היחסים המוקדמות שחוו על יחסיהם הזוגיים. הטיפול הזוגי, מאפשר למידה של מיומנויות תקשורת והקשבה טובות יותר בין בני הזוג, לקיחת אחריות אישית ויציאה ממעגל ההאשמות. על ידי כך הם יוכלו להתמודד באופן יעיל יותר עם הבעיות בקשר הזוגי ובתוך כך נבנה מחדש האמון והמרחב האישי בין בני הזוג.
הטיפול הזוגי מסייע גם במצבים בהם בני הזוג שוקלים גירושים. בעזרת הטיפול בני הזוג יכולים לזהות האם ניתן לשפר את הזוגיות ו/ או להגיע להבנה שפרידה היא בלתי נמנעת ולעשות את התהליך בצורה המטיבה ביותר עבור בני הזוג. -
האם אתם מציעים טיפול זוגי?
כן, במקום קיימת מסגרת טיפול זוגית המתמקדת בבעיות ואתגרים העולים במערכות יחסים זוגיות, המאפשרת תקשורת פתוחה, מכילה ומבריאה, לרבות טיפול בזוגות המתמודדים עם בעיות בתקשורת, משברים בזוגיות, מעברים ושינויים בחיים, לרבות זוגות השוקלים פרידה.
-
מהי שיטת EMDR (eye movement and reprocessing desensitization)?
המדובר בהקהיה ועיבוד מחדש של אירועים טראומתיים, בעזרת תנועות עיניים. השיטה פותחה על ידי ד"ר פרנסין שפירו. השימוש בשיטה מקובל גם לדיכאון, פחד,חרדה, אובדן ושכול ומשברים שונים.
הטכניקה משלבת תנועות עיניים מונחות, יחד עם חשיפה ועיבוד קוגניטיבי. השילוב הזה עוזר לעשות עיבוד מחדש של אירועים טראומטיים וחודרניים והקהיה של המצוקה הקשורה איליהם.
טיפול ב-EMDR מתחיל בהיכרות ובדיקת התאמה לטיפול. ההיכרות מאפשרת הבנה של הגורמים המפריעים כיום, לצד אירועים הקשורים למקור הטראומה. לאחר מכן, עוברים לשלב העיבוד המובנה בעזרת גירוי בילטרלי (תנועות עיניים המשתפות את שתי אונות המוח). בשלב עושים עבודה על האירועים המהווים את הבסיס לסימפטומים המפריעים בהווה. המטרה היא שאפשר יהיה להיזכר בטראומה בלי לחוות את הסימפטומים הנלווים אליה ובכך להשתחרר מהעוצמה הרגשית ומהחוויה השלילית. -
מהו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (ממוקד בטראומה)?
טיפול ממוקד בטראומה עושה שימוש במגוון של טכניקות שמטרתן להפיג את התחושות הקשות של הנפגע באמצעות שינוי מחשבותיו, אמונותיו והתנהגותו. הטיפול כולל בעיקר טכניקות של חשיפה, והבניה קוגניטיבית.
בטיפולי חשיפה (exposure) המטפל מסייע למטופל להתמודד עם הזיכרונות הטראומטיים ועם מצבים, אנשים וחפצים שהפכו מקושרים לטראומה ועתה מעוררים בו תגובה פיזית או רגשית חריפה ולא מציאותית של פחד. נפגעי טראומה נמנעים לא רק מחפצים, אנשים וסיטואציות במציאות החיצונית, אלא גם מזיכרונות טראומטיים המהווים עבורם "מצבים מפחידים". טכניקת החשיפה מיועדת להתמודד עם ההימנעות מזיכרונות כאלה. החשיפה מתרחשת בדרך כלל בדימיון או בכתיבה, ועם מקומות ואנשים הקשורים באופן ישיר לטראומה.
הבניה קוגניטיבית מתמקדת באופן שבו הנפגע מפרש סיטואציות מחיי היומיום, פירוש המעצים את הסכנה והאיום הטמונים בהן, בין השאר כתוצאה מתחושת רגשות אשמה ובושה הקשורים לטראומה. בטיפול מתמקדים בפירוש שהמטופל נותן למה שקורה לו – פירושים שמועמדים למבחן בעזרת המטפל, בטיפול. בנוסף, המטפל מעודד את המטופל לוותר על התנהגויות ומחשבות המחזקות את הפירוש הקטסטרופלי -
מהי שיטת טיפול באמצעות תופעת התקווה
שיטה ייחודית שפותחה ע"י ד"ר אופיר לוי לסובלים מטראומה כרונית ומורכבת (Complex chronic PTSD). במקרים אלו טראומה על רקע חשיפה לאירוע בודד חוברת לאירועים טראומתיים אחרים שמקורם בחסכים סביבתיים שהטביעו את חותמם על תהליך התפתחותו של האדם הנפגע. נקודת המוצא של הטיפול היא כי המטופל הסובל מפוסט טראומה כרונית מורכבת, סובל ממבנים חשיבתיים בלתי אדפטיביים וקונפליקטים התפתחותיים בלתי פתורים שהועצמו על ידי האירוע הטראומתי הבודד. האירוע הטראומתי הבודד מעצים לרוב קשיים מנטאליים ותפקודיים שהיו חבויים במערכת ההגנות הנפשיות של הנפגע. הגישה הטיפולית המגולמת במודל "תופעת התקווה" מאפשרת לבחון את השפעתה של הטראומה על אישיותו ותפקודו של המטופל. הטיפול מובנה למשך שנה והוא כולל את השלבים הבאים: שלב יצירת הקשר וביסוס הברית הטיפולית במהלכו מבררים ומגדירים את הבעיה, שלב הגדרת המטרה, שלב השחזור, שלב עיבוד הקונפליקטים ושלב הסיכום והפרידה (עוד על טיפול זה ניתן לקרוא במאמרים המצורפים).
-
מהו טיפול פרטני דינאמי?
המטרה בטיפול מסוג זה היא לשלב את הטראומה ברצף חייו של הנפגע וכך ליצוק משמעות חדשה. טיפול זה נקרא "טיפול דינמי" והוא אינו מתמקד בסימפטומים בלבד אלא מנסה ליצור קישורים בין החוויות הטראומטיות לבין פגיעות שהייתה אצל הנפגע עוד קודם לכן. גם כאן המטפל ינסה להבין כיצד מצבים יומיומיים מעוררים תגובות טראומטיות אף על פי שהאירוע הטראומטי חלף, ומדוע הנפגע ממשיך לצבוע את העולם בצבעי מצוקה ומהתנהג באופן המכשיל את עצמו. בטיפול דינמי מוצאים קשרים בין ההווה לעבר. (עוד על טיפול זה ניתן לקרוא במאמרים המצורפים)
-
אלו טיפולים קיימים לטראומה וחרדה?
באופן כללי ניתן לחלק את הטיפולים הקיימים לכמה סוגים עיקריים והם: טיפול פרטני ממוקד ודינאמי, טיפול קבוצתי ממוקד ודינאמי, טיפול תרופתי (הניתן רק על ידי פסיכיאטר) וטיפול זוגי-משפחתי.
-
כיצד טראומה וחרדה משפיעות על אנשים?
לרוב טראומה משפיעה על אופי מערכות היחסים הבין אישיות ואיכותם. הן משפיעות על מערכות יחסים עם הקרובים לנו (בנות זוג וילדים) ועל איכות יחסינו במישורי התפקוד השונים (עבודה). השפעה זו היא לרוב שלילית והיא מתבטאת ב:
• תוקפנות
• התבודדות
• קנאה ותסכול
• אובדן רגישות כלפי הזולת
• "ניצול לא מודע" של האחרלצורך התמודדות יעילה עם קשיים אלו נדרשת מודעות עצמית לכך, רגישות והבנת הזולת, שיפור דרכי תקשורת בין אישית ובעיקר הבנת תהליכים הנוגעים לקשר שבין הטראומה והחרדה ומערכות יחסים בינאישיות.
-
מהם הצעדים שעשויים להועיל בהתמודדות עם החרדה?
- שיתוף אחרים בתחושות ובמחשבות. השיתוף עשוי להביא להקלה כיוון שדיבור על הפחדים הופך אותם לאנושיים ולנורמאליים, בעודהימנעות מדיבור עלולה להעצים את הפחדים והדאגות.
- הימצאות בחברה. סביבה תומכת ומבינה מעניקה לנו ביטחון ורוגע, שכן אנחנו מרגישים שאיננו לבד בהתמודדות מול הלחץ
- עיסוק בדברים שמעניינים אתכם ומעסיקים את המחשבות שלכם, כמו צפייה בסרטים, קריאה, שיחות חברתיות, בילויים, הכנת אוכל, עבודות יד, טיפול בבעלי חיים
- כתיבה ותיאור של רגשות. כתיבה עשויה להקל על העומס הרגשי ולשחרר מעט ממנו. אפשר לתת ביטוי לתחושות גם באמצעי הבעה אחרים כמו ציורים או מוסיקה
- ביצוע תרגילי הרפייה, כמו נשימות עמוקות או דמיון מודרך בו אתם מדמיינים מקומות ומצבים שמרגיעים אתכם
- במקרה של ילדים כדאי: להקשיב לילדים ולשאול אותם איך הם מרגישים. שנית, כדאי לשתף את הילדים במתרחש. תנו להם מידע אמין, אפילו לילדים בני שלוש. התאימו את כמות המידע ואופן ההגשה שלו לרמה של הילד, אך הקפידו לא להבטיח דברים שאין אפשרות לקיים אותם. לבסוף, העסיקו את הילדים בכל עיסוק שמעניין אותם (ציור, משחק וכו')
-
כיצד לזהות חרדות?
- מתח בשרירים ושרירים תפוסים
- רעד בחלקים מסויימים בגוף או באופן כללי
- כאבי בטן או תחושה של בטן מתהפכת
- בחילה ו/או שלשול
- כאב ראש / מיגרנה
- כאב בגוף
- דפיקות לב וקצב לב מואץ
- הזעה
- סומק או חום בפנים חרדה יכולה להתבטא בסימנים גופניים כמו רעד, קשיי נשימה
-
מהי חרדה?
חרדה נחשבת לאחת מההפרעות הנפוצות ביותר בקרב מבוגרים וילדים. היא נחלקת לסוגים רבים (למשל, חרדה חברתית או פחד מפני בעלי חיים) והיא מלווה בתחושת פחד או דאגה מרובה, המלווה בסימנים גופניים ורגשיים שונים. תחושות אלו עולות כתגובה למצב המפורש על ידי האדם כמאיים על שלמותו הגופנית או הנפשית. לעיתים חרדה היא התגובה הנורמלית של הגוף. הגוף מטבעו מגיב בסימנים של חרדה, מתח, פחד והמנעות כמנגנון הישרדות. חשוב לשים לב שכאשר סימנים אלו מופיעים ללא סכנה או איום נראה לעין, המשמעות היא שיש לשקול פניה לאבחון של חרדה. יש לציין כי לעיתים חרדה נובעת ממקור חיצוני שמהווה איום אמיתי כמו מלחמה.
ביטויי החרדה של ילדים דומים לאלה של מבוגרים אך היא יכולה להתבטא לפעמים בצורה שונה, כמו התבודדות והסתגרות, כעס, עצבנות ו/או היצמדות להורים וסירוב להישאר לבד. בחרדה של ילדים, במיוחד צעירים יותר, יש יותר ביטויים רגשיים ופחות מחשבות. -
מהי טראומה?
ככלל, טראומה היא חוויה הגורמת מצוקה רגשית קשה. לרוב היא נובעת מאירוע בלתי צפוי המערער את תחושת הביטחון הקיומי ומעורב בו רגש חזק של חוסר שליטה. יחד עם זאת, לא כל אירוע מפתיע ומאיים מתפתח לאירוע טראומתי קרי, לאירוע שלאחריו מתפתחים סימפטומים המפריעים לתפקוד. לפעמים, גם כשנחשפים באופן עקיף לטראומה (למשל, צפייה בטלוויזיה) אנו יכולים להיות מוצפים בתחושות של פחד וחוסר אונים. בישראל, בה מידת הלחץ גבוהה ואירועים מאיימים מתרחשים בכל יום, כל אחד יכול בכל מקום להיקלע לאירועים טראומטיים או לשמוע עליהם.
-
מהו טיפול קבוצתי?
כיום, יותר ויותר אנשים מרגישים בטוחים יותר לדבר על בעייתם ולפתור אותה במסגרת טיפול קבוצתי. אנשים הסובלים מבעיה מסוימת שמלווה אתכם לאורך היום, משפיעה על מחשבותיהם ואף מניעה אתכם לפעול באופן שלילי, מרגישים צורך לטפל בבעיה בקבוצה. כל זאת כיוון שמול מטפל יחיד ישנה סטיגמה וקושי להיחשף מול אדם שאינו שותף לבעיה.
הטיפול הקבוצתי מתייחס לטיפול שמתבצע בקבוצה בה לכל המשתתפים ישנו מכנה משותף קרי, בעיה משותפת. הטיפול הקבוצתי הטיפוסי הוא הליך טיפולי מתמשך אשר מתכנס פעם בשבוע, מורכב בדרך כלל מ- 8-10 משתתפים ומועבר בד"כ על ידי 2 מטפלים, גבר ואישה, (עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים), אשר עברו הכשרה כמטפלים קבוצתיים. הגבלת מספר המשתתפים (עד עשרה) בטיפול קבוצתי נועדה לאפשר את התנאים החיוניים לעבודה הטיפולית כאשר טיפול בידי 2 מטפלים משני המינים נועד לאפשר למטופלים מרחב הזדהויות גדול יותר.
כפי שצוין, טיפול קבוצתי נחלק לשני סוגי טיפול עיקריים דינאמי וקוגניטיבי התנהגותי (ממוקד).
טיפול קבוצתי דינאמי, מיועד לעזור לאנשים המבקשים לשפר את ההתמודדות שלהם עם קשיים ובעיות בחייהם. התפיסה הטיפולית עליה נשען הטיפול הקבוצתי מבוססת על הגישה הפסיכואדינאמית. תפיסה זו מעניקה חשיבות מרכזית להבנת תהליכים לא מודעים, ולאופן בו הם משפיעים על דפוסי התנהגות. כל זאת, דרך שיתוף פעולה עם אחרים במסגרת קבוצה. הטיפול נועד לאפשר עבודה אינטנסיבית ומעמיקה שמטרתה להפגיש כל אחד מהמטופלים עם עולמו הפנימי, וגם עם האופן בו משתקף עולם זה במגעיו עם אחרים. (עוד על טיפול זה ניתן לקרוא במאמר המצורף).
טיפול קבוצתי קוגניטבי התנהגותי מיועד גם הוא לעזור לאנשים המבקשים לשפר את ההתמודדות שלהם עם קשיים ובעיות בחייהם אך תוך כדי התמקדות בבעיות של "כאן ועכשיו", המשותפות למטופלי הקבוצה. גם במקרה זה הטיפול נעשה בד"כ ע"י שני מטפלים אך הוא מובנה וקצר יותר. -
מהם תחומי המומחיות של מטפלי הבית לפסיכותרפיה?
בין תחומי המומחיות של מטפלי הבית לפסיכותרפיה:
– טיפול בהפרעות חרדה, דיכאון, מצבי רוח, קשיי הסתגלות ובתפקוד היומיומי.
– התמודדות עם משברים, אתגרים ואירועי חיים, לרבות מחלות ומצבים רפואיים, אבל ושכול.
– טיפול למתמודדים עם אירועים טראומתיים ובני משפחותיהם.
– ייעוץ זוגי והתמודדות עם קשיים במערכות יחסים, לרבות נושאי זוגיות, פרידה.
– מסגרת טיפולית לילדים ומתבגרים הסובלים מקשיים חברתיים, בעיות בדימוי העצמי, קשיים בתקשורת וקונפליקטים חריפים.
– טיפול משפחתי, הדרכת הורים והתמודדות עם יחסים מורכבים בין הורים וילדיהם.
– פסיכותרפיה לסובלים מהתמכרות ולבני משפחותיהם.
– פסיכותרפיה בתחום השליטה בכעסים ואלימות במשפחה. קשיים בתפקוד במסגרת הלימודית. -
אני מתמודד עם קשיים, דיכאון וחרדות בחיי היומיום, האם תוכלו לעזור לי?
צוות המטפלים של הבית לפסיכותרפיה מציע מענה מקצועי איכותי להתמודדות עם קשיים נפשיים שונים עם דיכאון וחרדה. לצוות ידע וניסיון רב בהתמודדות עם קשיים מסוג זה.
-
אני מתמודד עם השלכות של אירוע טראומתי, האם תוכלו לעזור לי?
לצוות מטפלי הבית לפסיכותרפיה ניסיון רב בטיפול בנפגעי טראומה נפשית ופיזית לסוגיהן, לרבות תגובות קרב, פציעות, תאונות ומחלות. נשמח אם תפנו אלינו בכל בעיה.
-
אני מתמודד עם משבר פתאומי בחיי, האם תוכלו לעזור לי?
בוודאי, מטפלי הבית לפסיכותרפיה מומחים במגוון שיטות להתמודדות עם משברים קצרים או ארוכים. הטיפול מתבצע ברמה פרטנית, זוגית או משפחתית, לפי הצורך.
-
מיהם המטפלים בבית לפסיכותרפיה?
בקליניקה המשותפת מטפלים:
אלי פראשה – MSW, פסיכותרפיסט, מטפל זוגי ומשפחתי מוסמך ובכיר, מדריך מוסמך.
ד"ר אופיר לוי –פסיכותרפיסט, מטפל קבוצתי, מדריך ומומחה לטראומה ותקווה
רעיה גדסי מוסקוביץ' – MSW, פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת.
לחצו על שם המטפל/ת לקריאה מורחבת.
ד"ר אלכס כפ- -
כיצד תוכלו לעזור לי לבחור את המטפל הנכון עבורי?
כל פונה לבית לפסיכותרפיה עובר תהליך הערכה (Intake) מובנה, במהלכו מתבררות נסיבות ההתעניינות בטיפול והעדפותיו של הפונה.
בסיום התהליך מופנה המטופל למטפל שיוכל להציע לו את המענה והמסגרת הטיפולית האופטימליים לסיוע במצבו. -
למי מתאים הטיפול?
ככלל, הבית לפסיכותרפיה מציע מגוון טיפולים נפשיים לכל הגילאים במסגרת אישית, זוגית,
משפחתית וקבוצתית.